Beelden

Carla

Duurland

De beeldhouwtechniek

Springstone


Start

De steen bekijken


De steen bekijken.


Pellen

Pellen


De steen pellen met de tandijzerhamer. Hiermee ontdoe je de steen van de buitenste laag die bestaat uit een niet al te harde leemlaag.Aanhakken

Aanhakken


De steen grof aanhakken in de vorm van het beeld met een tandijzer en houten klopper.


Raspen

Raspen


Met de rasp werk je de haksporen van de tandijzerhamer en het tandijzer weg. Ook kun je de vorm verder uitwerken. Tijdens dit proces blijf je kijken of de spanning van de vorm (nog) juist is. Dit doe je door middel van het tekenen met houtskool van lijnen op het beeld.
Eventueel moet je het beeld nog beter in vorm raspen.Vormgeven

Vormgeven


De kleine vlakbeitel gebruik je voor het nauwkeuriger vormgeven van de steen en met het rondeel (beitel met gebogen snijvlak) maak je ronde vormen.

Marmerraspje


Met marmerraspjes kun je vormen waar je met de grote rasp niet bij kunt, bewerken.Schuren en polijsten

Schuren


Door de eerste schuurronde met schuurpapier 80 of schuursponsje de vormen tevens navoelen.Bandmirette


Met een bandmirette (heeft een gebogen ronde vorm van scherp bandstaal) en/of de stompe kant van een mes de vormen er strak inzetten en de spanning optimaal te maken.Waterproof schuren
Vervolgens met waterproof schuurpapier van 120, 240, 400, 600, 800, 1000 en 1200.


Afwerken

In de was zetten


Het beeld laten drogen en vervolgens in de was zetten of polijstwater aanbrengen. Hierdoor krijgt het beeld een prachtige glans en een waterafstotend oppervlak.


EindresultaatMet het plaatsen op een bijpassende sokkel maak je het beeld helemaal af.


Algemeen

Deze processen kun je aanpassen voor de diverse steensoorten al naar gelang de hardheid en gelaagdheid van de steen. Belangrijk is wel tijdens het werk te blijven tekenen op de steen. En te blijven kijken naar de vorm en de spanning van de vorm.


Serpentijn

Idem als springstone, alleen hier hoeft geen schil weggehaald te worden. Begin direct met het tandijzer.


Speksteen

Begin met tekenen op de steen en bepaal grondvorm, hoofdrichting of kromming.
Met een rechte rasp de globale vorm erin raspen. Werk de vorm steeds verder uit met kleine marmerraspjes. De raspsporen schraap je eruit het gebruik van de stompe ronde kant van een mes. Gladschuren van de steen met schuurkurk en daarna met schuurpapier van grof naar fijn. Drogen en met steenwas afwerken.


Albast

Met het hakken van albast moet je zeer voorzichtig te werk gaan. De kans bestaat dat er doffe plekken in de transparante steen ontstaan. Je vermorzelt dan als het ware de structuur. Zagen kan wel goed en raspen ook. Daarna als speksteen.


Azuurmarmer

Deze marmersoort met z'n grove structuur en suikerachtig breukvlakken vergt speciaal gereedschap (tandijzer, vlakschuurmachine) voor de bewerking. Door toepassing van een speciale marmerimpregneer kan het beeld het hele jaar buiten geplaatst worden.