Schilderijen

Carla

Duurland

Schilderen met acryl

Carla Duurland

Na mijn verhuizing in april 2013 van Hardenberg (Ov.) naar Amersfoort ben ik gestart met schilderen met acryl. Wekelijks werk ik in een atelier waar diverse ervaren schilders mij de kneepjes van het vak leren.

Het contrast van het schilderen met acrylverf met het fysiek zware beeldhouwen in steen (zie beeldhouwen op de homepagina) waarin ik mijn creativiteit tot nu geuit heb, boeit mij enorm. Ik merk dat er facetten zijn die in beide uitingsvormen terug komen. Het geregeld op afstand bekijken van je werk of op tijd stoppen in plaats van net nog een klap met de hamer of een streep met het penseel geven, gaan op voor zowel het beeldhouwen als het schilderen met acryl. Accenten in steen staan gelijk met accenten aangeven met kleur. De voldoening van een afgerond schilderij is minstens zo groot als destijds de voldoening was van een afgerond sculptuur.

Het werken met frisse en sterke kleuren prikkelt mijn fantasie. Mijn voorkeur voor vrije expressie maakt het mogelijk te kiezen voor wat er maar in mij opkomt qua onderwerp, kleur en compositie. Bij portretten of dieren streef ik niet naar de perfecte gelijkenis maar ga ik voor treffende details of elementen. Een schilderij moet voor mij een sfeer oproepen.

In mijn schilderijen maak ik geregeld gebruik van allerlei materialen om op die manier een extra dimensie toe te voegen. Soms geef ik de voorkeur aan een meer minimalistische wijze van schilderen om vooral de sfeer over te brengen. De organische vormen die destijds mijn beelden kenmerkten, komen ook nu weer terug in mijn schilderijen.

Kleuren kunnen meer zeggen dan woorden, vormen kunnen iemand raken. Ik ben dan ook altijd erg blij en verrast wanneer ik reacties krijg op mijn schilderijen die uit het hart komen. Dan heb ik mijn doel bereikt.