Beelden

Carla

Duurland

Carla Duurland

Cursus mini portret boetseren

In november 2013 ben ik gestart met een cursus mini portret boetseren bij Margriet Eyken in Amersfoort. Zij heeft haar atelier samen met twee andere kunstenaars aan de Leusderweg.


Boetseren is klei opbrengen laag voor laag en eventueel weer wat weghalen. Voor mij een heel andere benadering dan die ik gewend was met het beeldhouwen. In beeldhouwen in steen kun je niets meer aanplakken, weg is weg. Het flexibele van klei is fijn om mee te werken.

We gaan meteen van start met een half portret van onszelf. Half wil zeggen alleen de voorzijde van het gezicht. We leren heel goed te kijken naar ons gezicht, de ogen, de mond, oogkassen etc. De basisverhoudingen die voor een gezicht gelden, gaan voor de meesten van ons niet op. Dus goed kijken, meten en klei opbrengen en weer weghalen.

De tweede les gaan we al aan de gang met de voorbereidingen voor een klein 2D portret. Al gauw blijkt ook het aanbrengen van de krantenmal een hele kunst. De volgende les kunnen we meteen beginnen aan de kop van een Aziatische vrouw. Eerst de eivorm van de kop opzetten. Als de hoofdvorm goed is, kun je pas verder gaan met meer details. De vorm en de details werken we in les 4 verder uit.

Dan komt het echte werk. Een model gaat voor ons poseren! Nu moeten we het geleerde in de praktijk brengen. Zeer spannend maar erg leuk, vooral omdat ons model (een jonge vrouw van 17 jaar) met ons meeleeft en het ook boeiend vindt. Met Margriet die ons steeds ter zijde staat, komt er toch deze vijfde les al een vaag gelijkend portret tot stand. In onze zesde les werken we dit portret verder uit, wat ons allemaal veel meer moeite kostte dan we hadden verwacht. Deze les leert ons weer veel over verhoudingen, hoe zitten de ogen, de neus en de lippen.

In onze laatste les gaan we onze drie mini portretten nog eens langs en werken hier en daar nog wat bij. Als we tevreden zijn, komen we toe aan het uithollen. Dan zijn ze klaar om een paar weken te laten drogen, waarna ze zullen worden gebakken. We moeten dus voorlopig even afscheid nemen van onze resultaten. Super trots over hoeveel we geleerd en bereikt hebben in deze cursus, bedanken we Margriet voor haar prettige manier van lesgeven en haar altijd positieve aanwijzingen.

Eind januari 2014 ben ik gestart met een vervolg cursus portret boetseren bij Margriet Eyken. We beginnen met het uitdiepen van de onderwerpen: neus, ogen, mond en oren. Daarna gaan we aan de slag met weer een model: een oudere man dit keer. Hij is geduldig, dus kunnen we naar hartenlust experimenteren. Een portretje maken vanaf foto is de volgende opdracht. Ik neem een jongetje waarvan ik veel foto's heb. Het kinderkopje vergt weer hele andere uitgangspunten. We leren er erg veel van, maar realiseren ons ook dat er nog veel meer ervaring nodig is om echte portretjes te kunnen maken. We besluiten dan ook in september weer de cursussen te vervolgen.